Γιβραλτάρ – Εγκατάσταση και εργασία


watergΣτην προσπάθεια μου να βοηθήσω όσοι επιθυμούν να ζήσουν και να εργασθούν στο Γιβραλτάρ, παραθέτω τις ακόλουθες πληροφορίες με κάποιες βασικές ερωτήσεις και απαντήσεις ενώ θα ακολουθήσουν και λίνκς με γραφεία αναζήτησης εργασίας . Προσοχή: Οι πληροφορίες είναι γενικές και κάθε συγκεκριμένη ερώτηση σωστό είναι να γίνεται απευθείας στις αρμόδιες αρχές.

Ε: Μπορούν οι Έλληνες πολίτες να ζήσουν και να εργασθούν στο Γιβραλτάρ;

Α: Ναι.
Γενικά όσοι επιθυμούν να ζήσουν ή/και να εργασθούν στο Γιβραλτάρ, διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες: α.Υπήκοοι Γιβραλτάρ και Βρετανοί υπήκοοι, β.όσοι είναι παντρεμένοι με υπήκοο Γιβραλτάρ, γ.οι υπήκοοι της ΕΕ και δ. Υπήκοοι τρίτων χωρών. Το Γιβραλτάρ παρέχει στους υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης προνομιακό καθεστώτος εγκατάστασης και εργασίας έναντι των μη-Ευρωπαίων. Ο Έλληνας υπήκοος μπορεί να εισέλθει στο Γιβραλτάρ με το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας του ή το διαβατήριό του . Μπορεί επίσης να υποβάλει αίτηση για άδεια διαμονής με διάρκεια ισχύως που δίνεται ανάλογα την διάρκεια της σύμβασης εργασίας.

Θεωρητικά εάν ένας Έλληνας έρθει στο Γιβραλτάρ για αναζήτηση εργασίας (εφόσον δεν έχει βρει ήδη δηλαδή), έχει στην διάθεση του 6 μήνες ώστε να βρεί δουλειά και να εγκατασταθεί. Εάν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η αναζήτηση είναι επιτυχής, το Τμήμα Μετανάστευσης χορηγεί πιστοποιητικό κατοικίας για τη διάρκεια της σύμβασης εργασίας ή εάν η σύμβαση είναι για περισσότερο από δώδεκα μήνες το Τμήμα Μετανάστευσης χορηγεί πιστοποιητικό κατοικίας για περίοδο πέντε ετών. Αν κάποιος που διαμείνει στο Γιβραλτάρ με την σχετική άδεια παραμονής χάσει την εργασία του, ακόμη και αν η άδεια παραμονής του ήταν για μια διάρκεια πέντε ετών, θα έχει και πάλι έξι μήνες για να αναζητήσει εναλλακτική απασχόληση. Αν το άτομο κατοικεί στο Γιβραλτάρ με άδεια με καθορισμένο χρόνο και τη σύμβαση εργασίας του να πλησιάζει στο τέλος της,το Τμήμα Μετανάστευσης θα δώσει και πάλι στο άτομο μια περαιτέρω προθεσμία έξι μηνών για να αναζητήσει εναλλακτική απασχόληση.

bazzarΑπό πρακτική άποψη, το Τμήμα Μετανάστευσης δεν μπορεί να ελέγξει τους 6 μήνες που αναφέρω παραπάνω. Οι Έλληνες ως Υπήκοοι της ΕΕ έχουν το δικαίωμα εισόδου ως τουρίστες και επειδή δεν έχουν σφραγίδα εισόδου/εξόδου σε διαβατήριο ή την ταυτότητά τους, το Γιβραλτάρ είναι αδύνατο να παρακολουθεί την διάρκεια της επίσκεψής τους ή της παραμονής τους. Ο μόνος τρόπος να ελεγθούν οι «επισκέπτες» είναι να ζητήσουν κάποια κρατική βοήθεια όπως τα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας, σχολική εκπαίδευση για τα παιδιά κλπ.

Ε: Πού υποβάλω αίτηση για άδεια παραμονής και τι θα πρέπει να πάρω μαζί μου;

A: Οι αιτήσεις για άδεια παραμονής γίνονται στο Τμήμα Μετανάστευσης (Τηλ: 350 00 71 543), μεταξύ των ωρών 9:00 π.μ. και 02:45 μ.μ. Ο αιτών πρέπει να εμφανιστεί αυτοπροσώπως και να έχει στη διάθεσή του τα ακόλουθα έγγραφα:
1) Σύμβαση εργασίας
2) Μία φωτογραφία διαβατηρίου
3) Διαβατήριο, δελτίο ταυτότητας
4) Ενοικιαστήριο και έναν λογαριασμό ΔΕΚΟ
5) £ 5,00 σε μετρητά για να πληρώσει το αντίτιμο της αίτησης

Ε: Και με τα σχολεία τί γίνεται;
Α: Το εκπαιδευτικό σύστημα του Γιβραλτάρ βασίζεται στο σύστημα της Αγγλίας. Εφόσον είστε κάτοικος Γιβραλτάρ τότε τα παιδιά σας έχουν το δικαίωμα να λάβουν δωρεάν εκπαίδευση.

Published by AthinaiRadio.com

AthinaiRadio.com is where I can express my opinion -mostly in Greek- and upload interesting articles; the majority of the content is related to the highly competitive and continuously changing maritime environment.

2 thoughts on “Γιβραλτάρ – Εγκατάσταση και εργασία

  1. Geia sas
    anazito ergasia. eimai filologos kai anthipoploiarchos. ellhnida ipikoos. kseni glossa aglika.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: