Ζώντας στο Γιβραλτάρ


gibosΜου φαίνεται αστείο να γράφω έστω και μια γραμμή για τον τόπο που με φιλοξενεί οχτώ μήνες τώρα καθώς η διαμονή μου εδώ κατά το μεγαλύτερο μέρος της δεν εξελίχθηκε όπως περίμενα και ήλπιζα. Από την άλλη πλευρά δεν μπορώ να ρίξω στο Γιβραλτάρ το φταίξιμο για όλα τα κακά της μοίρας μου όπως και για έναν σημαντικό αριθμό λάθων και άσκοπων επιλογών μου. Άλλωστε ακούγοντας στο ραδιόφωνο το «η μέρα εκείνη δεν θα αργήσει..» με έπιασε μια ρομαντική διάθεση και είπα «γιατί όχι»; Γιατί όχι, εφόσον μιλάμε κυρίως για ναυτιλία και το Γιβραλτάρ είναι ένας από τους μοναδικούς ευρωπαικούς προορισμούς για όποιο ναυτιλιακό στέλεχος ψάχνει εργασία στο εξωτερικο. Ταυτόχρονα κοντά και μακρυά από την Ελλάδα, με τα θετικά και τα αρνητικά του, αποτελλεί σημαντικότατο κέντρο ναυτιλιακών επιχειρήσεων με δεκάδες επιλογές ανάμεσα σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τόπο. Εννοείται εδώ δεν θα συζητήσω τους λόγους που μια εταιρεία θα επέλεγε ή όχι το Γιβραλτάρ σαν έδρα της, αλλά θα δώσω μια μικρή μα το δυνατόν αντικειμενική περιγραφή του τι να περιμένει πως θα συναντήσει οποιοσδήποτε βρεθεί στην χώρα, αποφεύγοντας να αναφέρω τι “πέρασα” εγώ.

modeloΣτον νότο της Ισπανίας, η μικρή Βρετανική αποικία, είναι ένα ολοκληρωμένο Ναυτιλιακό κέντρο, διάσημο κυρίως για τις υπηρεσίες πετρελεύσεων (bunkering) που παρέχει στα ύδατα του. Περισσότερα από 10.000 βαπόρια τον χρόνο καλούν το λιμάνι για διάφορους λόγους και αρκετοι ευρωπαίοι πλοικτήτες επιλέγουν να στήσουν εδώ τις εταιρείες τους. Μην ξεχνάμε πως εδώ μιλάμε αγγλικά (μια συνηθισμένη γλώσσα να μιλάς εφόσον είσαι έλληνας), το κλίμα μοιάζει με το δικό μας, οι μισθοί φτάνουν σε υψηλά επίπεδα ενώ υπάρχουν κοντινά αεροδρόμια και η σύνδεση με την Ελλάδα είναι ικανοποιητική.

bordersΕνδιαφέρον είναι να κάνουμε μια αναφορά κυρίως στο ενδεικτικό κόστος ζωής αλλά και τις συνθήκες διαβίωσης στο Γιβραλτάρ. Η ιδέα είναι να βοηθηθούν όσοι σκέφτονται να εργασθούν ή έχουν ήδη πρόταση για εργασία. Τα νούμερα είναι ενδεικτικά για ένα άτομο και μπορεί να διαφέρουν σημαντικά ανάλογα τον τρόπο ζωής που επιλέγει ο καθένας από εμάς. Τα νούμερα επίσης είναι βασισμένα στην δική μου προσωπική εμπειρία.

 • Διαμέρισμα 60-70  τ.μ από 750-1200 λίρες Γιβραλτάρ/Αγγλίας  τον μήνα ανάλογα την συνοικία, τα facilities του κτιρίου, το πόσο κανούριο ή παλιό είναι κτλ. Το κόστος συνήθως καλύπτεται από την εταιρεία του εργαζομένου (για expats).
 • Συγκοινωνίες από μια (1,5) λίρα για το λεωφορείο πρός τα σύνορα και δωρεάν για τις υπόλοιπες γραμμές εφόσον αποκτηθεί η κάρτα μόνιμου κατοίκου (Residency card) με μια πολύ απλή διαδικασία.
 • Το ταξί κοστίζει περίπου 3-8 λίρες για μετακίνηση εντός των ορίων του Γιβραλτάρ και ανάλογα την μέρα και την ώρα.
 • Πάρκινγκ, σχεδόν αδύνατο αν δεν υπάρχει μόνιμη θέση.
 • Στα σύνορα…με Ισπανία και μεγάλο χρόνο αναμονής κυρίως κατά την έξοδο από το Γιβραλτάρ ανάλογα την μέρα και την ώρα.
 • Αστυνομία, φιλική και εξυπηρετική. Δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου αυτό που ονομάζουμε «σοβαρό έγκλημα» στην χώρα αυτή.
 • Δημόσιες υπηρεσίες, φιλικές και εξυπηρετικές.
 • Υπηρεσίες γενικά για γέλια και για κλάμματα! Μην σου τύχει να κλειδωθείς έξω από το σπίτι!
 • Σούπερ Μάρκετ από 400 λίρες ευρώ τον μήνα αν επιμένεις να ψωνίζεις από το Γιβραλτάρ! Το Καρφούρ είναι μετά τα σύνορα με την Ισπανία και προτείνεται ανεπιφύλακτα.
 • Ηλεκτρικό/Νερό από 60 λίρες τον μήνα.
 • Internet/telephone, από 60 λίρες τον μήνα το ελάχιστο σύν τις επιπλέον κλήσεις (προτείνω κινητό από Ισπανία π.χ. Lebara ή Lyca με κάλυψη χωρίς roaming και στο Γιβραλτάρ και πάμφηνες χρεώσεις για τηλεφωνήματα στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο).
 • Φαγητό έξω, από 12 λίρες ώς πολύ παραπάνω για μια ποιότητα που γενικά δεν ενθουσιάζει.
 • Ποτό/Καφές από 1,5-5 λίρες και σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ ακριβότερα αναλόγα το μέρος και την εποχή.
 • Αξιοθέατα και ψυχαγωγία, μεγάλος αριθμός καφέ και εστιατορίων, μουσείων και άλλων μέρων που πρέπει να επισκεφτείς! Για κοντινά ταξίδια σε απόσταση  απόσταση αναπνοής βρίσκεται η διάσημη Costa del Sol !

therockΣε γενικές γραμμές ένας μισθός περίπου 3000-4000 λιρών/ μήνα (tax free) εξασφαλίζει ένα καλό επίπεδο διαβίωσης ειδικά αν επιλεγεί σαν τόπος κατοικίας η γειτονική Ισπανία. Στην τελική ανάλυση πολλά εξαρτώνται από τον τρόπο ζωής που τελικά διαλέγουμε.

Published by AthinaiRadio.com

AthinaiRadio.com is where I can express my opinion -mostly in Greek- and upload interesting articles; the majority of the content is related to the highly competitive and continuously changing maritime environment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: