Μείωση μισθών; Γιατί;


Με απλά λόγια:
Όταν έπεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι η συζήτηση για μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα όλοι οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, άρχισαν να αναρωτιούνται “γιατί”; Γιατί εφόσον οι μισθοί τους δεν επηρεάζουν τα δημοσιονομικά, δέν είναι εξαρτώμενοι και δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προυπολογισμό και τα ταμεία (μάλλον το αντίθετο) θα έπρεπε να αποτελλούν κομμάτι των διαπραγματεύσεων.
Η απάντηση που ήρθε από τους υπεύθυνους ήταν πως “ετσι θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας και θα έλξει επενδυτές”.. Ένα αυταπόδεικτο  ψεύδος με παραδείγμάτα που αναιρούν αυτή την εξήγηση (και δεν μπρώ να επαναλάβω 1000 ειπωμένα επιχειρήματα).
Όπως έχω πεί σε συναδέλφους και σε όσους με έχουν ρωτήσει για το “γιατί” , ο λόγος που πέφτουν οι μισθοί στην Ελλαδα ΔΕΝ είναι για να έρθουν εδώ επενδυτές.
Ο λόγος ΕΙΝΑΙ (και σας παρακαλώ δείτε λιγάκι την μεγάλη εικόνα) για να πάμε εμείς ΕΚΕΙ (Ευρώπαικές αγορές εργασίας) , ΤΖΑΜΠΑ! Οι καλύτεροι, οι πλέον καταρτισμένοι, οι πιο σοβαροί επαγγελματίες, και πλέον απελπισμένοι, να φύγουν από την χώρα και να στελεχώσουν ευρωπαικές εταιρίες με μισθούς που άν τους προτείνονταν 3 χρόνια πρίν θα προκαλούσαν γέλια και θα απορρίπτονταν άμεσα.
Πιος νέος θα πήγαινε Γερμανία με 1500 ευρώ μισθό (με ενοίκιο 800 ευρώ) την στιγμή που στην Ελλάδα θα έπαιρνε κανα 1000 ευρώ; Πιός αρχιπλοίαρχος θα πήγαινε στην Δανία με 3000 ευρώ (ενοίκιο 1000+ ευρώ) την στιγμή που στην Ελλάδα θα έπαιρνε τουλάχιστον τα ίδια ;
Τώρα όμως…. οι νέοι έχουν πρώτο μισθο κανα 500ρικο , οι παλαιοί , δέν γνωρίζουν αν οι εταιρίες τους θα είναι ανοιχτές και του χρόνου,ενώ αντιμετωπίζουν και συνεχείς μειώσεις με την μία ή την άλλη δικαιολογία…
Απλά λόγια, απλά πράγματα..


Published by AthinaiRadio.com

AthinaiRadio.com is where I can express my opinion -mostly in Greek- and upload interesting articles; the majority of the content is related to the highly competitive and continuously changing maritime environment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: