Ναυτιλιακές επιχειρήσεις – Κίνητρα vs Οικονομικής ύφεσης (μέρος 1ο)


“Τα κίνητρα με στόχο την αποδοτικότερη εργασία είναι σήμερα σημαντικότερα από ποτέ. Καταλαβαίνω την άποψη των εργοδοτών  πως η συνέπεια τους θα έπρεπε να είναι αρκετή για τους εργαζομένους τους, μα δυστυχώς στην πράξη (και αυτό είναι το πρόβλημα)  η συνέπεια τους ούτε επιβραβεύεται ούτε θεωρείτε από τους περισσότερους υπαλλήλους ως επιβράβευση των προσπαθειών τους και κίνητρο για  να κάνουν το κάτι παραπάνω”.

Η αφορμή: Αφορμή για το κείμενο αυτό, στάθηκε η κουβέντα που είχα προ ημερών με έναν πολύ αξιόλογο φίλο (έτσι θεωρώ) και συνάδελφο. Τον ευχαριστώ για την υπομονή, τις συμβουλές και την υποστήριξη. Το είχα απόλυτη ανάγκη. Πιστεύω πως πρέπει κάπως να βάλω τις απόψεις μου σε μια σειρά και αντίστοιχα να καταγράψω τι σκέφτομαι (συγκροτημένα) . Μάλλον τελικά για καλό σκοπό.

Αντί εισαγωγής: Είμαι από την φύση μου αισιόδοξο άτομο, προσπαθώ να αποφύγω την άσκοπη γκρίνια και να κάνω το καλύτερο για μένα , την ομάδα μου και τον οργανισμό στον οποίο εργάζομαι. Διαφωνώ ή εκνευρίζομαι μόνο για το καλύτερο, για να γίνουν περισσότερα και αποφεύγω όπως ο διάολος το λιβάνι να κρύβομαι πίσω από οθόνες, χρόνια ολόκληρα χωρίς να προσπαθώ είτε να αλλάξω τα κακώς κείμενα ή να υιοθετήσω τα καλώς.

Γιατί με νοιάζει: Η δουλειά μου αποτελεί ως τώρα πρώτη προτεραιότητα μου, σε αυτή στηρίζω την προσωπική και επαγγελματική μου πρόοδο και για λογαριασμό της έχω λάβει κατά καιρούς επίπονες αποφάσεις.

Το σήμερα: Το “σήμερα” όπως το γνωρίζουμε διακρίνεται από 2 αλήθειες.  Την αλήθεια των συνεπών ναυτιλιακών εταιριών και την αλήθεια των εργαζομένων σε αυτές.

Αλήθεια νο. 1: Η παγκόσμια και η εθνική οικονομική ύφεση έχει φέρει σε δυσχέρεια τους συνεπείς εργοδότες. Η διατήρηση των μισθών σε προ κρίσης επίπεδα , η συνέπεια στις πληρωμές και τα συμφωνηθέντα προνόμια, η διατήρηση των θέσεων εργασίας και ταυτόχρονα το αναμενόμενο κέρδος – πράγματα αυτονόητα για τους ίδιους μέχρι πρίν λίγο καιρό – αποδεικνύονται πάζλ δυσεπίλυτο.

Αλήθεια νο. 2: Η παγκόσμια και η εθνική οικονομική ύφεση έχει φέρει σε δυσχέρεια τους υπαλλήλους ακόμα και για τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις , που θεωρητικά έχουν επηρεαστεί το λιγότερο σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Η καθημερινότητα , παράλληλα σχεδόν με αυτή των εργοδοτών, θυμίζει αγώνα επιβίωσης, άγχος για την διατηρηση της θέσης και την ύπαρξη καθεαυτης της εταιρίας, την κάλυψη των οικογενειακών αναγκών στην εποχή της φοροκαταιγίδας και των περικοπών, “βομβαρδισμός” κακών νέων και απαισιοδοξίας.

Βάση των παραπάνω , είναι πρακτικά αδύνατο να πιστεψει κανείς ότι οι υπάλληλοι, θα αναθαρέψουν ψυχολογικά και συνειδητά θα εργασθούν σκληρότερα , θα καταλάβουν το συμφέρον τους , επειδή η εταιρία συνεχίζει να τους πληρώνει τακτικά. Ίσως να έπρεπε να το αντιλαμβάνονται, συμφωνώ, αλλά αυτο πρακτικά δεν ισχύει, δέν γίνεται . Μυρίζει εκβιασμό, ενισχύει την ανασφάλεια τους και εν πάσει περιπτώση δεν αποτελεί τρόπο προσέγγισης που θα οδηγήσει σε άυξηση της απόδοσης και συνεπώς σε κερδοφορίας της εταιρίας.

Καταλαβαίνω την άποψη των εργοδοτών  πως η συνέπεια τους θα έπρεπε να είναι αρκετή για τους εργαζομένους τους, μα δυστυχώς στην πράξη (και αυτό είναι το πρόβλημα)  η συνέπεια τους ούτε επιβραβεύεται ούτε θεωρείτε από τους περισσότερους ως επιβράβευση των προσπαθειών τους και κίνητρο για το κάτι παραπάνω.

Είναι οι υπάλληλοι Αχάριστοι; Χαζοί; Φαταούλες & παρτάκηδες;  Δεν ξέρω – Γνωρίζω όμως το αποτέλεσμα της ψυχολογίας τους.

Αποτέλεσμα:Δυσπραγία, χαμηλή αποδοτικότητα, έλλειψη κινήτρων, άσκοπη γκρίνια και κούραση – Χτυπήματα ανελέητα στην ήδη χτυπημένη Ναυτιλιακή μας Βιομηχανία.

Τι κάνουμε: Ναυτιλιακές επιχειρήσες – Κίνητρα vs Οικονομικής ύφεσης (μέρος 2ο)

Published by AthinaiRadio.com

AthinaiRadio.com is where I can express my opinion -mostly in Greek- and upload interesting articles; the majority of the content is related to the highly competitive and continuously changing maritime environment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: