ΑΔΣΕΝ Ν. Μηχανιώνας – Σωστικά 1995


Η νέα εκπαιδευτική χρονιά αρχίζει την 1η Οκτωβρίου.

Συνοπτικά:  Τη στατική ανεπάρκεια των κτιριακών εγκαταταστάσεων που στεγάζουν την ακαδημία εμπορικού ναυτικού της Μηχανιώνας , που χρονολογείται από τις αρχές του 2000 « ανακάλυψαν» στο υπουργείο ανάπτυξης και αποφάσισαν σφράγισμα των εγκαταστάσεων. Η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο έπειτα από πολλές ολιγωρίες και παραλείψεις των αρμόδιων υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας, από την εποχή του Σούμακη, δηλαδή περισσότερα από 10 χρόνια πίσω. Ο τελευταίος υπουργός που υποσχέθηκε τη λύση του προβλήματος, δηλαδήτην επισκευή των κτιρίων της σχολής, ήταν ο Βουλγαράκης, αλλά οι υποσχέσεις έμειναν στα λόγια. 

Με πόση σοβαρότητα το ελληνικό κράτος και οι λοιποί ανευθυνο-υπεύθυνοι αντιμετωπιζουν την ναυτική εκπαίδευση στην χώρα μας το γνωρίζουμε χρόνια. Ένα και μόνο παράδειγμα είχα δώσει με το άρθρο της 1/8/2010 , τονίζοντας την ανυπαρξία πληροφόρησης και κατεύθυνσης για όσους νέους/νέες ίσως θα επιθυμούσαν να σπουδάσουν σε μιά Α.Ε.Ν.

Για όποιον δεν γνωρίζει , τελειώνοντας μια Α.Ε.Ν. μετά από 4 χρόνια φοίτησης , είσαι αξιωματικός του Ελληνικού Εμπορικού Ναυτικού, του κλάδου της οικονομίας που συνεισφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της χώρας και αποτελλεί τον δεύτερο πυλώνα στήριξής της μαζί με τον τουρισμό. Οι Έλληνες εφοπλιστές διαμορφώνουν την νο. 1 ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο. Χρειάζονται άλλα σχόλια για να πειστεί κάποιος “υπεύθυνος” για το τι υποχρεώσειςέχει απέναντι στους σπουδαστές και στην ναυτιλία σαν ολότητα;

Η αντίδραση των τοπικών παραγόντων ήταν άμεση αλλά δεν είναι αυτό που με ενδιαφέρει προσωπικά! Εκείνοι σε πλήθος περιπτώσεων λειτουργούν με την ίδια λογική η οποία για λογαριασμό άλλων “τοπικών παραγόντων” συντηρεί άχρηστα στρατόπεδα σε κάθε γωνιά της χώρας μόνο και μόνο για να ανθεί η οικονομία των χωριών που τα φιλοξενούν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, δίνεται περιθώριο ενός μηνός για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα και παράλληλα, ζητείται η βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία της σχολής σε άλλα κτίρια. Αλλιώς τι; Μετά από 10 χρόνια αδράνειας (και αυτό τονίζω εδώ -αυτο είναι το θέμα μου- αφού σίγουρα δεν επιθυμώ και εγώ να δω τραυματισμένους ή σκοτωμένους σπουδαστές), έχουν το θράσσος να βάζουν και χρονικούς περιορισμούς; Αυτά τα κάνεις όταν είσαι ΣΥΝΕΠΗΣ!

Στεναχωριέμαι για τους 700 σπουδαστές που για ακόμα μια φορά ζούν πρώτο χέρι στο πετσί τους την υποβάθμιση, την απαξίωση και την ανασφάλεια. Στεναχωριέμαι για εκείνους που λόγω οικονομικών δυσκολιών δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους εκτός Θεσσαλονίκης . Στεναχωριέμαι γιατί ακόμα λιγότεροι από όσοι συνεχίσουν , θα καταφέρουν να τελειώσουν, για εκείνους που βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο πρίν καλά καλά ξεκινήσουν την καριέρα τους. Στεναχωριέμαι για πολλά.. Νυσάφι!

ΑΔΣΕΝ Ν. Μηχανιώνας – Σωστικά 1995

υ.γ. Πάντα θαύμαζα την Μηχανιώνα – Σε σχέση με την ΑΔΣΕΝ Κεφαλληνίας ήταν παλάτι. 

Published by AthinaiRadio.com

AthinaiRadio.com is where I can express my opinion -mostly in Greek- and upload interesting articles; the majority of the content is related to the highly competitive and continuously changing maritime environment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: