Ναυτιλιακές εταιρείες στην Ευρώπη και μισθοί – Τα νέα δεδομένα


Η Ελλάδα και τα ναυτιλιακά στελέχη της – Η Ινδία της Ευρώπης.

Στις 26/8/2010 είχα γράψει : “Η σημερινή απογοήτευση, απαισιοδοξία και η γενικότερη ζοφερή κατάσταση της οικονομίας/κοινωνίας είναι σχεδόν βέβαιο πως ακόμα και άν δεν επηρεάζει άμεσα τον ναυτιλιακό κλάδο (ιδιαίτερα σημαντικό να τονιστεί αυτό-και οι εξηγήσεις πολλές), θα ωθήσει κυρίως νεότερους στο να πάρουν την “μεγάλη” απόφαση.”

Στο ίδιο άρθρο ανέφερα τους λόγους για τους οποίους ένας συνάδελφος θα έπρεπε σε κάποια φάση της καριέρας του (ιδιαίτερα στην αρχή της) να δοκιμάσει την τύχη του στο εξωτερικό. Άποψη που ακόμα και σήμερα υποστηρίζω.

Και νά που η κρίση στην Ελλάδα και η επιδείνωση της κατάστασης , για τα ναυτιλιακά στελέχη κυρίως ψυχολογική και λιγότερο πρακτική, αλλά και οι λανθασμένες πρακτικές των Ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών (άρθρο 16/11/2010) σπρώχνουν πολύ και καλό κόσμο να μεταστανεύσει το συντομότερο δυνατόν.

Η διαφορά όμως με πέρυσι είναι πως την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας αλλά και στην ψυχολογία μας την ξέρουν πλέον καλα και οι ναυτιλιακές εταιρείες του εξωτερικού και φυσικά την εκμεταλλεύονται. Το θέμα δεν είναι εθνικό, προσωπικό ή κάτι τέτοιο. Το θέμα τους είναι καθαρά οικονομικό και πιός αλήθεια τους αδικεί;

Οι ναυτιλιακές εταιρείες του εξωτερικού προσπαθούν και τα καταφέρνουν να τραβήξουν έμπειρους επαγγελματίες, καταρτισμένους τεχνικά και θεωρητικά και με διάθεση για δουλειά. Οι Έλληνες στελέχη τα έχουν όλα , είναι πολλοί, αντιμετωπίζονται ήδη σε κάποιες περιπτώσεις απαξιωτικά από τις εγχώριες επιχειρήσεις και κυρίως (στα μάτια των ξένων) είναι μάλλον απελπισμένοι, άρα φτηνοί.

Ο συσχετισμός με την Ινδία δεν είναι τυχαίος και δεν είναι υποτιμητικός.

Με άλλα λόγια, το παιχνίδι έχει αλλάξει. Το ποιός θα έχει το “πάνω χέρι”, εμείς ή οι ξένοι πιθανοί εργοδότες , θα κρίνεται ανά περίπτωση και βάση των προσωπικών αντικειμενικών συνθηκών του καθενός από εμάς. Είναι όμως καθαρο πως κάποιοι θα κοιτάξουν να “μας εκμεταλλευτούν” ή να μας “σώσουν” (από την δική τους οπτική γωνιά).

Να είστε προετοιμασμένοι και καλά μελετημένοι!

Ίσως ήρθε η ώρα κάποιοι να φύγουν από την λογική της αρπαχτής και του “δεν βγαίνω έξω αν δεν τα πάρω χοντρά” και να ξαναμετρήσουν τί είναι σημαντικό για εκείνους και τις οικογένειες τους, να σταματήσουν τους εγωισμούς και τα “όνειρα” και να δουν τα πράγματα καθαρά.

Λόγοι για να φύγεις υπάρχουν – Το “έξω” είναι πιό εύκολο από ποτέ αλλά με τί όρους;

Published by AthinaiRadio.com

AthinaiRadio.com is where I can express my opinion -mostly in Greek- and upload interesting articles; the majority of the content is related to the highly competitive and continuously changing maritime environment.

2 thoughts on “Ναυτιλιακές εταιρείες στην Ευρώπη και μισθοί – Τα νέα δεδομένα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: