Έρευνες για την ναυτιλία : Promotion tools ή Τροφή για σκέψη;


Ήμουν σχεδόν σίγουρος πως η απάντηση είναι απλή. Οι έρευνες, τα δελτία τύπου και οι “μελέτες” αποτελλούν βασικά promotion tools των Οίκων αξιολόγησης (των “Αγορών” όπως μου ανέφερε χαρακτηριστικά μια φίλη σε ένα σχόλιό της) – Στόχος είναι η πώληση ενός προιόντος.
Μόνο που οι Οίκοι ,αξιοποιώντας την υπάρχουσα τους ισχύ και δημοσιότητα έχουν και την απόλυτη σχεδόν δυνατότητα να ανεβάζουν και να κατεβάζουν , να μεταβάλλουν δεδομένες καταστάσεις π.χ. την πιστοληπτική ικανότητα κρατών, τραπεζών, εταιριών. Να διαμορφώνουν γνώμη – μέσα στο πλαίσιο της αγοράς που κινούνται – για το πιός αξίζει, πόσο και γιατί. Δεν ανακάλυψα φυσικά την Αμερική , ούτε έπαθα παράκρουση και άρχισα τις “καταγγελίες” . Παραδέχομαι πως όσα μόλις ανέφερα είναι γνωστά και έχουν ειπωθεί χιλιάδες φορές από επίσημα χείλη αλλά και τα χείλη όλων μας.

Όπως ανέφερα και σε προηγούμενο άρθρο, δέν έχω πρόβλημα με την προώθηση και την προσπάθεια για πώληση ενός προιόντος/υπηρεσίας που μπορεί και να αξίζει τον κόπο/χρήμα. Έχω όμως πρόβλημα με τον τρόπο που διαλέγει κάποιος να προωθήσει το προιόν του. Το πώς δηλαδή το πλασάρει.

Όποιος κατάλαβε – κατάλαβε..και πάμε παρακάτω… σε κάτι που δείχνει πώς η απάντηση στο ερώτημα του θέματος δέν είναι τόσο απλή και μονοκόμματη όπως πίστευα.

Υπάρχουν δηλαδή έρευνες και μελέτες που μπορούν να λειτουργήσουν ώς τροφή για σκέψη και να προσφέρουν.
Για να προσφέρει κάποιος χωρίς θεσμική ιδιότητα (δηλ. δέν έχει την εξουσία να λύσει ένα θέμα πέραν των αρμοδιοτήτων του) πρέπει τουλάχιστον να εντοπίζει το πρόβλημα, να το οριοθετεί και να παρουσιάζει όσο μπορεί την πραγματική του διάσταση.

Έτσι κάνει η η μελέτη της Deloitte εδώ.

Μπορεί εύκολα να παρατηρήσει κάποιος πως ότι έχουμε γράψει εδώ και καιρό στο AthinaiRadio ή έχω αναφέρει προσωπικά σε συνεντεύξεις στο ΒΗΜΑ , η μελέτη της Deloitte το επαναλαμβάνει . Χαίρομαι γιατί φαίνεται πως δέν είμαι τελικά τόσο παράξενος . Μόνο στεναχωριέμαι πάλι γιατί από μελέτες χορτάσαμε! Από λύσεις πονάμε!

Γενικά, μου άρεσε γιατί αν και πιάνει το πρόβλημα συνοπτικά, μένει στο θέμα, οι πληροφορίες και τα στοιχεία που δίνει , αντιπροσωπεύουν την αλήθεια και τειλικά βοηθάει να σχηματίσει ο αναγνώστης εικόνα. Η μελέτη αυτή σαφώς και σηκώνει διορθώσεις ή συμπλήρωση. Ίσως σε ορισμένα σημεία χρειάζεται αποσαφήνιση και επιπλέον επεξηγήσεις. Στέκεται όμως καλά και προσφέρει. Άλλωστε όποιος θέλει να μάθει περισσότερα , μπορεί να ψάξει , να ρωτήσει , να ανακαλύψει.

Τελειώνω με μιά λεπτομέρεια που είναι σημαντική : Η κατάσταση που επικρατεί στα βαπόρια με τα πληρώματα προχωράει παράλληλα με μια αντίστοιχη κατάσταση στα γραφεία – Η έλλειψη πληρωμάτων γίνεται έλλειψη στελεχών και κάπου εκεί οι διαφορές ανάμεσα στις δυό περιπτώσεις παύουν. Οι λόγοι της “κρίσης” είναι πανομοιότυποι.

Τα παρακάτω άρθρα είναι ενδεικτικά :

Τα Ναυτιλιακά γραφεία στον Πειραιά – πόσο σημαντικά είναι
Η ελληνική Ναυτιλία ως επαγγελματική επιλογή και η κοινωνία της πληροφορίας
Αποτυχημένες εταιρικές τακτικές και αισιοδοξία για το μέλλον μας

Published by AthinaiRadio.com

AthinaiRadio.com is where I can express my opinion -mostly in Greek- and upload interesting articles; the majority of the content is related to the highly competitive and continuously changing maritime environment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: