Οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες εμπιστεύονται περισσότερο τους Έλληνες αξιωματικούς


Αυτός είναι ο τίτλος της έρευνας σε μορφή άρθρου που ανακάλυψα δημοσιευμένη στο ΒΗΜΑ (13/12/2010) και σε διάφορες αναδημοσιεύσεις σε σάιτς και μπλόγκς του χώρου.

Υπήρξαν εξαρχής κάποια πραγματάκια που μου έκαναν εντύπωση με μιά ματιά:

 • Η δημοσίευση/άρθρο είναι ανυπόγραφη
 • Στο 99% των αναδημοσιεύσεων , η έρευνα κατατέθηκε στο αναγνωστικό κοινό χωρίς το παραμικρό σχόλιο (σσ: αμάσητη)
 • Το μοναδικό σχόλιο που παρατήρησα είναι στο μπλόγκ Αντιμάμαλο .
 • Η αναφορά στην PwC  έγινε χωρίς έστω ένα λίνκ της , ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μάθουν- άν υποθέσω πως κάποιοι δέν ξέρουν- ότι PwC σημαίνει PricewaterhouseCoopers LLP . Αλίμονο άλλωστε άν τα άρθρα ευνοούσαν την παραπάνω αναζήτηση και πληροφόρηση για τους άμεσα ενδιαφερόμενους / αντικείμενα της μελέτης, τους ναυτικούς και τους επαγγελματίες του χώρου.
 • Ο τίτλος του κομματιού δέν έχει καμμιά σχέση ή έστω δεν δικαιολογείται από  την συνέχεια και το περιεχόμενό του.

Αμφιβάλλω πως τα παραπάνω έγιναν με “κακό” σκοπό. Απλά το κείμενο ακολουθεί την συνηθισμένη πρακτική -όταν μιλάμε για μοίρασμα γνώσης και ιδεών- της ημιπληροφόρησης και των ασύνδετων/ ασαφών/αδικαιολόγητων συμπερασμάτων. Αυτά , όχι γιατί είναι λανθασμένα αλλά γιατί η αιτιολόγηση τους δεν προσφέρεται στους αναγνώστες. Πιστεύω επίσης πως εδώ κάποιος έχει χαθεί στην μετάφραση. Είτε από τα αγγλικά στα ελληνικά , είτε στην γενική μετάφραση των συμπερασμάτων. Είναι ο μόνος λόγος που βρίσκω για το χάος που ακολουθεί την πρώτη παράγραφο και φυσικά δεν ρίχνω ευθύνη στην PwC  που από ότι φαίνεται , πουλάει (με την καλή έννοια) ένα αξιόλογο προιόν για το οποίο θέλω και θα μάθω περισσότερα. Για την ακρίβεια θα μου ήταν ευχάριστο να διαβάσω την εξαιρετική μελέτη τους ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ  στο original.

Καθώς ο χρόνος δεν περισσεύει , συνοπτικά αναφέρω τα παρακάτω και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του, για το που συμφωνώ και που διαφωνώ / για το πού συμφωνεί και πού διαφωνεί ο καθένας από εσάς. Επίσης, για το πού η έρευνα χάσκει και προσφέρει ασύνδετα ή αβάσιμα συμπεράσματα ή απλά δέν βγάζει νόημα . Αυτά στην τελική ανάλυση είναι θέματα υποκειμενικά:

 1. Οι ελληνικές εταιρίες ανέκαθεν προτιμούσαν Έλληνες αξιωματικούς.
 2. Οι ελληνικές εταιρίες ανέκαθεν προτιμούσαν αλλά και επένδυαν σε ξένα πληρώματα και εκπαίδευση.
 3. Το δείγμα της έρευνας ΔΕΝ καλύπτει 39500 ναυτικούς και 1320 πλοία, αλλά εννοεί εταιρίες / διευθυντές που διαχειρίζονται τους αναφερθέντες αριθμούς.
 4. Τα συστήματα αξιολόγησης τα θεωρώ όχι μόνο χρήσιμα αλλά και απαραίτητα. Στον τρόπο αξιοποίησης τους τώρα υπάρχουν αντιφατικές απόψεις.
 5. Τα συστήματα αξιολόγησης διαφέρουν από εταιρία σε εταιρία και σαφώς πρέπει να είναι διαφορετικά αυτά της στεριάς από κείνα του βαποριού.
 6. Οι εταιρίες στο εξωτερικό έχουν τα συστήματα αξιολόγησης , απόλυτα ανάγκη.
 7. Η εκπαίδευση, είναι κεφάλαιο που επιβάλλεται να προσεχθεί περισσότερο.
 8. Το πρόβλημα της προσέλκυσης νέων στον χώρο έχει τονιστεί άπειρες φορές . Δεν είναι καινούριο και οι αιτίες του πολύπλευρες – όχι μια γραμμή “συμπεράσματος”.
 9. Οι προκλήσεις έχουν τονιστεί τόσες φορές….. όσες και οι εξαγγελίες για να αντιμετωπιστούν.
 10. ΔΕΝ είναι κίνδυνος η έλλειψη Ελλήνων αξ/κων για τις ελληνικές εταιρίες . Ειδικά όταν αυτοί λείπουν από τα βαπόρια. Χρησιμοποιούν ξένους εδώ και χρόνια και σύντομα δεν θα υπάρχουν άλλες επιλογές, νομικά και πρακτικά.
 11. ΔΕΝ μπορεί να οφείλεται στα προνόμια που δίδονται σε ναυτικούς για να μείνουν στην εταιρία (γραφείο) η έλλειψη αξιωματικών. Θέλω επεξήγηση.
 12. Οι ελληνικές εταιρίες ανακαλύπτουν την Άπω Ανατολή και την Ινδία.
 13. Οι ξένες ναυτιλιακές εταιρίες τις ανακάλυψαν πολύ νωρίτερα λόγω ανάγκης.
 14. Η αντικειμενικότητα στις αξιολογήσεις είναι θέμα συνείδησης του καθήκοντος μας.
 15. Οι γενικότητες και οι σύγχιση συστημάτων με άλλες “βιομηχανίες” μπορεί να βλάψουν όπως μπορούν και να βοηθήσουν. Αντίστοιχα ισχύει και για τις “καινοτόμες” ιδέες.
 16. Αξιολόγηση 360ο. Θέλω να μάθω.

Σημείωση σε δεύτερο χρόνο : τελικά δέν είναι άρθρο αλλά δελτίο τύπου….

Published by AthinaiRadio.com

AthinaiRadio.com is where I can express my opinion -mostly in Greek- and upload interesting articles; the majority of the content is related to the highly competitive and continuously changing maritime environment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: