Managers – Ο αδύναμος κρίκος;


Αναφορά έχει γίνει σε προηγούμενα άρθρα, σχετικά με τις ευθύνες πλοιοκτητών, εργαζομένων, της έλλειψης πληροφορίας και ικανής εκπαίδευσης , στην κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες (στην ναυτιλία γενικότερα) και έχει αντίκτυπο σε : εργασιακές σχέσεις, ανεργία του κλάδου, ανταγωνιστικότητα, εσωστρέφεια, προσαρμογή σε νέα δεδομένα, καινοτομία, απώλεια ανθρώπινων πόρων, διαμόρφωση νοοτροπίας, προοπτικές ανέλιξης και προκαταλήψεις κ.ο.κ.
Όπως πάντα τα άρθρα αφορούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και σίγουρα δεν βάζουν τους πάντες και τα πάντα στο ίδιο «σακούλι».

Στον «Δικηγόρος του Διαβόλου – Αυτοκριτική» , υπερασπίστηκα τους εφοπλιστές , αναφέροντας πως δεν είναι δυνατόν να είναι εκείνοι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την ανεθυνότητα των εργαζομένων τους, την αδιαφορία και την έλλειψη οράματος κ.α. πολλά.

Γράφοντας το συγκεκριμένο κείμενο, διαπίστωσα πως υπάρχει ακόμα ένας κρίκος που έμενε αφανής . Ο «αδύναμος» κρίκος των Διευθυντών (Managers).

Γλαφυρότητες :
Σε ειδικές γραμμές, οι διευθυντές των τμημάτων είναι τα μάτια και τα αυτιά του εφοπλιστή. Είναι εκεί για να τον συμβουλεύουν και να τον προστατεύουν. Γιαυτό πληρώνονται, για να μεταφέρουν την συνολική εικόνα μιας κατάστασης και να την βελτιώνουν.
Σε γενικές γραμμές , οι Managers πρέπει να είναι άνθρωποι με όραμα και διαθέση για εξέλιξη (δική τους και της εταιρίας) ανεξάρτητα της ηλικίας τους . Δεν θα διαφέρουν δηλαδή στην κατεύθυνση των προσδοκιών τους σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζομένους – διαφέρουν όμως στο μέγεθος των προσδοκιών και στις δυνατότητες εξέλιξης καθώς και στην δυνατότητα που έχουν να επηρεάζουν την πολιτική/αποφάσεις μια εταιρίας.

Άνθρωποι που καταλαβαίνουν την αγορά και το κλίμα , αγαπούν αυτό που κάνουν και τον κόσμο τους και έχουν τεχνική ή θεωρητική κατάρτηση ή και τα δύο. Θα πρέπει να είναι ανοιχτοί σε καινούριες ιδέες που μετά από κριτική σκέψη θα επιδοκιμάζουν ή θα αποδοκιμάζουν.
Βασικότερα όλων επιβάλλεται να είναι έτοιμοι και συνειδητά να αποτελλούν τον συνδετικό κρίκο της αλυσίδας μεταξύ Management και προσωπικού. Άν αυτή η τελευταία προϋπόθεση δεν ολοκληρώνεται, τότε δεν μιλάμε για Manager. Έτσι απλά.

Νομίζω πώς είναι εύκολα κατανοητό τι σημαίνει «συνδετικός κρίκος της αλυσίδας μεταξύ Management και προσωπικού» και πως αυτό πραγματώνεται.
Η ερώτηση που ακολουθεί είναι η αναμενόμενη : Κάνουν οι Managers την δουλειά τους σωστά;

Απάντηση δεν θα δώσω εγώ αλλά το σχόλιο που έλαβα πάνω στο άρθρο «Δικηγόρος του Διαβόλου – Αυτοκριτική» και έχει ώς εξής (οι δικές μου «νότες» σε παρενθέσεις) :

Δεν νομιζεις πως αναμεσα στον εφοπλιστη κ τον εργαζομενο υπαρχει ενας συνδετικος κρικος που μεταφερει το οραμα του πρωτου στους υπαλληλους (και των υπαλλήλων στον πρώτο) κ ταυτοχρονα φροντιζει ωστε εκεινοι να αποδιδουν στο μεγιστο; Σιγουρα οι εφοπλιστες δεν ειναι ανικανοι να καταλαβουν τι σημασια κ την αξια του ανθρωπινου δυναμικου που εχουν στην εταρια, αλλα δεν μπορουν να εχουν πληρη εικονα (έχουν και άλλες δουλειές) – λογικα βασιζονται στον συνδετικο κρικο: τον manager. Αυτος δεν θα επρεπε να κινητοποιει τους υφισταμενους του να δινουν οχι μονο τα απαραιτητα αλλα κ το κατι παραπανω (και να τους εξηγεί το γιατί) ; να αξιολογει ποιος μπορει να δωσει κατι ακομα στην εταιρια (και με ποιον τρόπο) κ ποιος οχι;
Αυτος δεν προσφερει η οχι το χωρο για πρωτοβουλιες των εργαζομενων κ για την εξελιξη τους; (και κατ’ επεκταση την εξέλιξη της εταιρίας).Σκεφτομαι πως αν αυτος ο κρικος δεν λειτουργει, δεν μπορεις να περιμενεις κ πολλα απ’ τους εργαζομενους γιατι απλα, χωρις κινητρο, χωρις επιβραβευση (ή ακόμα) και χωρις επιπληξη εισαι στο δημοσιο κ οχι στην ανταγωνιστικη ναυτιλια..(που όλοι ζητάμε;)

Τώρα εδώ σηκώνει κουβέντα . Μια ερώτηση ας πούμε που μου καρφώθηκε στο μυαλό είναι ποιός προσλαμβάνει τους διευθυντές και ποιός τους αξιολογεί; Ή μήπως μπερδεύουμε ένα ιδιότροπο χαρακτήρα με τον ισχυρισμό πως δέν έχει ικανότητες να διοικήσει; Δυστυχώς δεν υπάρχει χρόνος για περισσότερη ανάλυση,αν και γνωρίζω καλά πως μπορούμε να «συζητάμε» για ώρες. Ο χρόνος όμως πιέζει. Μέχρι άυριο θα μπορούσαμε να ψάχνουμε αιτίες, λόγους και λύσεις.

Σίγουρα πάντως το σχόλιο κάνει τρία πράγματα : α) δίνει μια βασική ιδέα/αίσθηση για το πως είναι ή το πως γίνονται αντιληπτά κάποια πράγματα β) σαφώς δεν απευθύνεται σε όλους τους διεθυντές τμημάτων και γ) με αγγίζει και με βρίσκει σύμφωνο .

Published by AthinaiRadio.com

AthinaiRadio.com is where I can express my opinion -mostly in Greek- and upload interesting articles; the majority of the content is related to the highly competitive and continuously changing maritime environment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: