Σταδιοδρομία σε ναυτιλιακές εταιρίες στο εξωτερικό – γιατί ναι;


Έλληνες ναυτιλιακά στελέχη, βρίσκονται κυρίως στις Η.Π.Α. (Ν.Υόρκη), το Ην. Βασίλειο (Λονδίνο) και την Άπω ανατολή. Μικρότερους αριθμούς επαγγελματιών συναντούμε σε άλλες χώρες τις Ευρώπης  με μικρότερη ή μεγαλύτερη ναυτική παράδοση , όπως π.χ. Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Σκανδιναβικές Χώρες και Ιταλία, καθώς και σε ορισμένες της λατινικής Αμερικής όπως η Βραζιλία.

Σε σχέση με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας , φαίνεται πως το κύμα φυγής προς το εξωτερικό έμπειρων ή λιγότερων έμπειρων ναυτιλιακών στελεχών είναι μικρότερο, κυρίως λόγω της εξέχουσας θέσης του Πειραιά διεθνώς, των μισθών και του αριθμού των ελληνικών ναυτιλιακών εταιριών . Πολλές από αυτές διατηρούν γραφεία (και site offices) και εκτός συνόρων. 

Τα στελέχη μπορεί να βρέθηκαν στο εξωτερικό ως ακολούθως : α) νέοι απόφοιτοι που  παρέμειναν εκεί με την ολοκλήρωση των σπουδών τους β) ήδη εργαζόμενοι που για λογαριασμό ελληνικής εταιρίας με γραφείο εκτός Ελλάδος μετατέθηκαν  γ) απαντώντας σε μια αγγελία όπως άν αναζητούσαν εργασία οπουδήποτε αλλού. Τα στελέχη των 2 τελευταίων κατηγοριών είναι συνήθως από αυτά που χαρακτηρίζονται ως πρωτοκλασάτα. Εργοδότες τους είναι κυρίως ξένοι.

Η σημερινή απογοήτευση, απαισιοδοξία και η γενικότερη ζοφερή κατάσταση της οικονομίας/κοινωνίας είναι σχεδόν βέβαιο πως ακόμα και άν δεν επηρεάζει άμεσα τον ναυτιλιακό κλάδο (ιδιαίτερα σημαντικό να τονιστεί αυτό-και οι εξηγήσεις πολλές), θα ωθήσει κυρίως νεότερους στο να πάρουν την “μεγάλη” απόφαση.

Το “μεγάλη” μπαινει σε εισαγωγικά καθώς ο φόβος του “άγνωστου”, το χάσιμο της παρέας, ο “καλός καιρός” κ.τ.λ.  υπερισχύει πολλές φορές ακόμα και της ανάγκης για εργασία. Χαρακτηριστικά έχω αναφέρει σε προσωπικές συζητήσεις –και συνεχίζω να το λέω με κάθε ευκαιρία- πως άν  τα παιδιά (ευρύτερη έννοια του όρου) γνώριζαν πόσο ευκολότερα είναι τα πράγματα στο εξωτερικό, η Ελλάδα θα άδειαζε σε έναν χρόνο.

Ευκολότερα ναι, ιδανικά όχι.

Το κίνητρο για μετακίνηση και εργασία σε κάποια χώρα του εξωτερικού είναι αρχικά τα περισσότερα χρήματα που πιθανότατα προσφέρονται. Με την μετεγκατάσταση όμως διαπιστώνει κανείς πως υπάρχουν και άλλοι λόγοι οπως  οι νέες εμπειρίες , η εξωστρέφεια, οι διαφορετικές νοοτροπίες και εικόνες και η γενικά καλύτερη ποιότητα ζωής. Τι μπορεί σημαίνει αυτό;  :

 • Έλλειψη γραφειοκρατίας
 • Εκπαιδευτικό σύστημα υψηλών προδιαγραφών
 • Σύστημα Υγείας υψηλών προδιαγραφών
 • Μέριμνα για τις οικογένειες
 • Διαφορετικό αστικό περιβάλλον (έλλειψη κίνησης , πάρκα κ.α.)
 • Ασφάλεια
 • Δικαιοσύνη & σεβασμός στον πολίτη

Συνήθως τα παραπάνω δεν εξετάζονται αρκέτα πρίν την τελική επιλογή, μα είναι εξίσου σημαντικά με έναν καλό μισθό.

Αναμφισβήτητα δεν είναι σίγουρο ότι θα βρεθούν στην χώρα που θα καταλήξει ο καθένας από εμάς.

Δεν υπάρχει ηλικιακό όριο εώς το οποίο κάποιος θα πρέπει να έχει επιλέξει να βγεί στο εξωτερικό.

Πιστεύω ακράδαντα πως ειδικά οι επαγγελματίες του κλάδου που επιλέγουν αρχικά να εργασθούν στην Ελλάδα έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρούν εργασία , με ικανοποιητικότερες απολλαβές , καλύτερες συνθήκες και τελικά θέση.

Ανάλογα οι νεότεροι που επιλέγουν από την πρώτη στιγμή να εργασθούν σε ξένες εταιρίες, ανεξάρτητα του αρχικού μισθού, πρέπει να είναι σχεδόν βέβαιοι/βέβαιες πως θα αντιμετωπιστούν στην πλειονότητα των περιπτώσεων με αξιοκρατικά κριτήρια και δεν θα νοιώσουν ρηγμένοι.

Η ανέλιξη φαντάζει γενικά πιό εύκοληποιοί οι λόγοι;

 • Η έλλειψη έμπειρων ναυτιλιακών στελεχών στο εξωτερικό.
 • Η ελληνική ναυτιλιακή παράδοση και φήμη που λειτουργεί ως επιπλέον “διαφήμιση” και πλεονέκτημα για τον Έλληνα ναυτιλ. Στέλεχος, φτάνει εκείνος να το εκμεταλλευτεί κατάλληλα.
 • Η έλλειψη προκαταλήψεων απέναντι σε φύλλο, χρώμα, καταγωγή ή και ηλικία. Χαρακτηριστικό είναι το πως αντιμετωπίζονται σε γενικές γραμμές , οι γυναίκες του χώρου στην Ελλάδα . (σημ. Είμαι από εκείνους που δεν πιστεύω πως όλοι κάνουν για όλες τις θέσεις και κάποιες από αυτές τις θέσεις θα είναι αναγκαστικά ανδροκρατούμενες. Αυτό όμως δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Αξιόλογες / αξιόλογοι υπάρχουν και στα 2 φύλλα. Στο χέρι τους είναι να μετρήσουν αντικειμενικά τις δυνατότητες τους , και στο χέρι του εργοδότη τους είναι να αξιοποιηθούν και να τοποθετηθούν εκεί που τους ταιριάζει-Απαιτείται σεβασμός).
 • Η συνεχής επιμόρφωση
 • Η αξιοκρατία

Συμπερασματικά η εργασία στο εξωτερικό είναι μια απόφαση που παίρνεται με ζύγισμα πλήθους παραγόντων. Αποτελλεί βαθυά προσωπική επιλογή που έχει κόστος. Συναισθηματικό αλλά και επαγγελματικό.

Έχει όμως κέρδη άφθονα και την προτείνω ανεπιφύλακτα.

Σημείωση: Στο επόμενο άρθρο, τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας για ένα ναυτιλιακό στέλεχος .

Published by AthinaiRadio.com

AthinaiRadio.com is where I can express my opinion -mostly in Greek- and upload interesting articles; the majority of the content is related to the highly competitive and continuously changing maritime environment.

9 thoughts on “Σταδιοδρομία σε ναυτιλιακές εταιρίες στο εξωτερικό – γιατί ναι;

 1. Πως μπορω να ερθω σε επαφη με ξενες ναυτιλιακες Νορβηγια-Γερμανια-Αμερικη κλπ.ειμαι Α Μηχανικος αποφοιτος ΑΔΣΕΝ.Και θα ηθελα να συνεργαστω με ξενες εταιρειες,

  Like

 2. Για σας είμαι από ξανθη τώρα βρίσκουμε γερμανια ψαχνό για οτιδήποτε δουλειά παρακαλώ αν γνωρίζετε κατι επικοινωνήστε 01722718139

  Like

 3. Κυριοι,ειμε αποστρατος του στρατου και ψαχνω εργασια σε φιλαξη πλοιον.Ειμε 42 ετων.Καλεστεμε στο 6984073646.εφχαριστω

  Like

 4. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο αν και η ερώτηση μου γίνεται πολύ αργότερα…
  Θα ήθελα να ρωτήσω, τελειώνοντας κάποιος από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του “τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών” στον Πειραιά, έχει ένα έγκυρο χάρτι με κύρος για εύρεση εργασίας σε ναυτιλιακές εταιρείες του εξωτερικού, σαν οικονομολόγος με μεταπτυχιακό στα ναυτιλιακά;;;

  Παρακαλώ ας μου απαντήσει όποιος γνωρίζει!
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  Like

  1. Το χαρτί φυσικά και είναι έγκυρο.

   Ειτε με το μεταπτυχιακο ειτε με με το “αρχικο” bachelor διπλωμα στα ναυτιλιακα απο το Πα.Πει , μπορείς να βρεις δουλεια στο εξωτερικο .. ψαξιμο θελει, επιμονη, και υπομονη.

   Να στελνεις βιογραφικα συνεχως (ακόμα και πριν τελειώσεις τις σπουδες σου) και να κρατας τις προσδοκιες σου χαμηλα σε σχεση με το μισθολογικο . Εχουν αλλαξει αρκετα τα πραγματα τα τελευταια 2 χρονια. Προσοχη στην επιλογη χωρας που θα σταδιοδρομησεις και να εχεις παντα στον νου σου , πως εφοσον καταφερεις να βγεις εξω , θα μπορεις ευκολοτερα να ξανα-μετακινηθεις στο μελλον, να βελτιωσεις , θεση, ορους εργασιας και μισθο. Θελει πλανο και στοχους

   Like

 5. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΕΧΩ ΑΝΑΓΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΡΑΒΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ,ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ,ΕΧΩ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΝΑΥΤΙΚΟ ΦΥΛΑΔΙΟ ΚΙΤΡΙΝΟ,ΒΑΣΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΜΑΡΩΤΟΣ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΗ ΘΕΣΗ ΔΕΝ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ..ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΜΟΝΟ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ.6981406416.ΓΙΑ ΝΑ ΜΕ ΒΡΕΙΤΕ,ΓΕΙΑΣ ΣΑΣ

  Like

 6. Κύριοι, ασχολούμε 25 χρόνια με τις επισκευές πλοίων (steel works) είχα από το 1989 εταιρεία στο Κερατσίνι με επισλευές πλοίων η εμπειρία μου μεγάλη σε ελάσματα ,σωλήνες, λέβητες και ενδιαφέρομαι για εργασία σε ναυτιλιακή εταιρεία σαν βοηθός αρχιμηχανικόυ συν τεχνίτης στα πλοία τησ εταιρείας για οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστή και μπορώ να το υποστειρίξω και με δικά μου εργαλέια όπως και σπέσιαλ εργαλεία που απαιτούνται για τους λέβητες. μιλάω αγγλικά,ισπανικά σε βαθμό που να μπορώ να επικοινωνώ. για περισσότερες πληροφορίες η΄και για συστάσεις για το ατομό μου παρακαλώ στείλτε μου μήνυμα ή καλέστεμε στο +306932218238 . Ευχαριστώ για το χρόνο σας

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: