Η Ναυτιλία ώς κύριο μέσο μεταφοράς και εξυπηρέτησης των αγορών – Operations


Σημείωση : Το συγκεκριμενο άρθρο γράφτηκε πριν περίπου ένα χρόνο και κομμάτι του πέρασε στην έκδοση της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ Kυριακή 1/3/2009. Ελπίζω να παραμένει και τώρα επίκαιρο.  Πάντως, κάποια στιγμή θέλω να γράψω πως ήταν η δουλειά μας, πριν 3-4 χρόνια,  αλλά για τώρα θα αναφερθώ στο σήμερα. Ένα σήμερα δηλαδή που ζούμε από την παγκόσμια οικονομική κρίση και μετά. Θα μου πεις που κολλάει η οικονομική κρίση με την δουλειά μας; κολλάει και μάλιστα πολύ..

Η απασχόλησή μας περιλαμβάνει συνεργασία με τους Πλοιάρχους, τα άλλα τμήματα που απαρτίζουν έναν ναυτιλιακό οργανισμό (shipping company) , τους συνεργάτες και μετόχους μας, τους ναυλωμεσίτες, τις τοπικές αρχές και τους ναυτικούς πράκτορες.
Σκοπός είναι ο συντονισμός και η καθοδήγηση των εμπλεκομένων – σε ένα ταξίδι – μερών , ώστε αυτό να εκτελεστεί με τον ασφαλέστερο και αποδοτικότερο τρόπο. Επιπλέον κομμάτια –ανάλογα την εταιρεία- είναι η διαπραγμάτευση συμβολαίων με παροχείς υπηρεσιών ρυμούλκησης (towage) και η προμήθεια καυσίμων (bunkering) για τις ανάγκες του στόλου.
Η καθημερινότητά μας -μαζί με αυτήν όλων όσοι αναφέραμε παραπάνω- παρουσιάζει  απλές αλλά βασικές διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Κυριότερη είναι εκείνη που σε τελική ανάλυση επηρεάζει άμεσα και τα έσοδα μιας εφοπλιστικής εταιρείας δηλ.τα πλοία απασχολούνται πλέον λιγότερες ημέρες και σε συνήθως χαμηλότερα επίπεδα ναύλων.
Ταυτόχρονα η ανάγκη για περαιτέρω μείωση των λειτουργικών εξόδων και η απαίτηση για τάχιστη εξόφληση των υποχρεώσεων μας, γίνονται εντονότερες. Η εκτέλεση μιας μεταφοράς, ενός ταξιδίου, παραμένει μια πρόκληση που μόνο με συνεργασία και προσπάθεια θα οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Επιβάλλεται εκείνοι που συμμετέχουν σε αυτό , να είναι ικανοποιημένοι από τις προσφερόμενες υπηρεσίες ώστε η πλοιοκτήτρια εταιρεία να αποτελεί σημείο αναφοράς και προτίμησης για τους πελάτες της.
Οι ιδιοκτήτες των φορτίων πετρελαιοηδών (charterers & traders)  και όχι οι εφοπλιστές , είναι που ,προς το παρών , καθορίζουν με τις τοποθετήσεις τους και την σχετικά αυξανόμενη επιθυμία τους για μικρής διάρκειας χρονοναυλώσεις (έστω και σε χαμηλότερα από πέρυσι επίπεδα) , εάν το ποτήρι θα φαίνεται μισογεμάτο ή μισοάδειο. Όμως, είναι σημαντικό και οι πλοιοκτήτες, να ανακτήσουν σταδιακά την εμπιστοσύνη τους στην αγορά και να τολμήσουν.
Άλλωστε η προσπάθεια των περισσοτέρων να δημιουργήσουν απόθεμα σε ρευστό και για να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες  (με α. ακύρωση παραγγελιών και β. έξοδο από ακριβά συμβόλαια) είναι φανερή και επηρεάζει και τις αποφάσεις των περισσοτέρων.

Ευτυχώς υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος: Αυτή των διαχειριστών που αντίθετα στο ρεύμα βρίσκουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν και να εξαγοράσουν εκμεταλλευόμενοι τα κέρδη των προηγουμένων ετών και τις ακόμα χαμηλές τιμές των καυσίμων. 

Διατηρώντας τα έσοδα τους σε ικανοποιητικά μεγέθη, προσδοκούν πως με τις μειωμένες επισφαλείες και τις ποιοτικές διαφορές που παρουσιάζουν σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους θα εμπνεύσουν επενδυτές και θα εκμεταλλευτούν σε μεσοπρόθεσμα ορίζοντα τους κινδύνους που ανέκαθεν κρύβονται πίσω από μια κρίση.

Στην σημερινή κατάσταση, όλοι μας καλούμαστε να λειτουργήσουμε διαφορετικά μα πάντα άμεσα και αποτελεσματικά.  Καλούμαστε να κάνουμε την δουλειά μας καλύτερα από ποτέ και πάνω από όλα να πιστέψουμε σε αυτό που ακολουθούμε :  την Ναυτιλία ώς κύριο μέσο μεταφοράς και εξυπηρέτησης των αγορών.

Την ίδια στιγμή θέματα όπως η εκπαίδευση, οι αυξημένες νομοθετικές απαιτήσεις και η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής , η προστασίας του περιβάλλοντος και της περιουσίας , παραμένουν στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας.

Published by AthinaiRadio.com

AthinaiRadio.com is where I can express my opinion -mostly in Greek- and upload interesting articles; the majority of the content is related to the highly competitive and continuously changing maritime environment.

2 thoughts on “Η Ναυτιλία ώς κύριο μέσο μεταφοράς και εξυπηρέτησης των αγορών – Operations

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: